dilluns, 27 de desembre del 2010

Forum Sociologia: la professora Victòria Camps

Text de la professora Camps:

Aquí us deixo un text breu de la professora y catedràtica d'Ética, Victòria Camps. Crec que és interessant per exemplificar el primer tema del mòdul 2:

Educar es formar el carácter, en el sentido más extenso y total del término: formar el carácter para que se cumpla un proceso de socialización imprescindible, y formarlo para promover un mundo más civilizado, crítico con los defectos del presente y comprometido con el proceso moral de las estructuras y actitudes sociales [...] No obstante, los valores éticos están en crisis. Los valores siempre han nombrado defectos, faltas, algo de lo que carecemos pero que deberíamos tener. Según Locke, el malestar, la incomodidad que provoca el deseo de que la realidad cambie y sea de otra manera. Si estuviéramos plenamente ajustados con la realidad, no cabría hablar de justicia ni de valores como algo a conquistar, si se hace es porque no se reflejan suficientemente en la práctica. Hoy por hoy, el crecimiento económico nos ha hecho creer que sólo vale lo que produce dinero. Decimos que la prosperidad económica no es más que un paso, necesario pero insuficiente, para lograr una mayor plenitud humana [...]

Aportació personal:

Segons la meva opinió, tal i com afirma la professora y catedràtica d'Ética, Victòria Camps al seu text, el terme educar no només fa referència al fet d'instruir académicament a algú, sinó també de formar el seu caràcter i personalitat per tal que pugui establir-se com a ciutadà dins la societat que li ha tocat viure.

És per això que, per tal d'integrar-se en aquesta societat, l'educand haurà d'assumir una sèrie de normes i actituds socialment acceptades i una sèrie de rols que harurà de desenvolupar al llarg de la seva vida.

No obstant això, estic d'acord amb Victòria Camps quan afirma que <>. Generalment, les noves generacions respecten menys l'autoritat, les normes i les obligacions que la societat en la que viuen els impossa. Però la culpa no només és dels joves ja que, segons el meu parer, els adults els estan inculcant la "cultura dels sous" en la mesura que aquest presenta la máxima aspiració per garantir una vida de plenitud.
En definitiva, pens que els educadors d'avui han de treballar de manera conjunta fomentant la cultura de l'esforç; dels valors morals, ètics i socials (com ara la llibrertat, la justícia, la igualtat, la solidaritat, la cooperació, el respecte i la participació); de la bondat i humiltat; i, en definitiva, la cultura de la pau i la no violència per tal de garantir un món més humà i pacífic a les nostres futures generacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada